- הגדוד העברי 5 אשדוד
- א’-ה’ 08:00-19:00
- 08-6770900
בתחום בריאות השיניים, שחיקת שיניים היא בעיה מוכרת המשפיעה על חלק ניכר מהאוכלוסייה העולמית. בין הגורמים השונים התורמים לשחיקת השיניים, הברוקסיזם בולט כאשם עיקרי. ברוקסיזם, הידוע בכינויו חריקת שיניים, מהווה אתגר משמעותי הן לרופאי שיניים והן למטופלים כאחד.
שחיקת שיניים מתרחשת כאשר מבנה השן מתדרדר בהדרגה עקב גורמים שונים. גורמים אלה כוללים פעולות מכניות כמו לעיסה, נשיכה וטחינה, כמו גם תהליכים כימיים מחומרים חומציים ומצבי שיניים בעיתיים, כאשר אחד הגורמים המובילים לשחיקת שיניים הוא ברוקסיזם.
ברוקסיזם, הידוק מוגזם וחריקת שיניים, הוא מצב המשפיע על חלק ניכר מהאוכלוסייה. על פי מחקרים אחרונים, כ-8-10% מהמבוגרים מפגינים סימנים של bruxism1. מצב זה יכול להתרחש במהלך היום או בלילה. ברוקסיזם בזמן שהאדם ער קשור לעיתים קרובות למתח וחרדה, בעוד שברוקסיזם בזמן השינה נחשב כקשור להפרעות שינה ובעיות נשימה, ואצל ילדים גם יכול להעיד על בעיות רגשיות.
ברוקסיזם, שהוא הרגל של חריקת שיניים או הידוק שיניים, יכול להתפתח בגילאים שונים. זה יכול להשפיע על ילדים ומבוגרים כאחד בשלבים שונים של החיים:
במקרים מסוימים, ברוקסיזם יכול להיות זמני וקשור לאירועי חיים מסוימים, גורמי לחץ או בעיות בריאותיות. עם זאת, אם הברוקסיזם הופך לכרוני, זה יכול להוביל לבעיות שיניים, כאבי לסת, כאבי ראש ואי נוחות אחרות.
הברוקסיזם מפעיל כוחות משמעותיים על השיניים, מה שמוביל לבלאי שיכול להיות בעל השלכות מרחיקות לכת. ההשפעות של ברוקסיזם על בריאות השיניים כוללות:
טיפול בברוקסיזם חיוני כדי למנוע את השפעתו המזיקה על בריאות השיניים.
כיום יש כמה אפשרויות טיפול שונות, העונות על חומרת המצב וצרכי המטופל האישי:
התעלמות מברוקסיזם עלולה להוביל לנזק דנטלי בלתי הפיך ולירידה בבריאות הפה הכללית. כאמצעי מניעה, על אנשי רפואת שיניים לשים דגש על בדיקות שגרתיות וללמד את המטופלים לגבי הסימנים והסיכונים של ברוקסיזם ולכן ישנה גם חשיבות גדולה מאוד של אבחון וטיפול מוקדם בבעיה.
שחיקת שיניים, הנגרמת במיוחד על ידי ברוקסיזם, היא דאגה דחופה הדורשת תשומת לב הן מרופאי שיניים והן ממטופלים. עם השילוב הנכון של אמצעי מניעה, אבחון מוקדם ואפשרויות טיפול מתאימות, ניתן למתן את ההשפעות המזיקות של הברוקסיזם, תוך שמירה על בריאות השיניים והרווחה הכללית של האדם.
לייעוץ וטיפול בברוקסיזם במרפאת פרפקשן באשדוד צרו איתנו קשר! השאירו פרטים או התקשרו עכשיו >>
חלק מהמידע במאמר זה מתבסס על המקורות הבאים:
Manfredini, D., & Lobbezoo, F. (2009). Relationship between bruxism and temporomandibular disorders: a systematic review of literature from 1998 to 2008. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology, 107(3), 379-384.