אבנית בשיניים היא אחת מהבעיות הנפוצות בבריאות הפה, אשר גורמת לאי נוחות ולעיתים גם לכאבים רציניים, אם לא מטפלים בה בזמן. מדוע היא נוצרת, איך ניתן למנוע אותה ומהן דרכי הטיפול?
מהי אבנית בשיניים?
אבנית בשיניים היא שכבה קשה של חיידקים, רוק ושאריות מזון שמצטברת על פני השן ומתחת לקו החניכיים. היווצרות האבנית נגרמת כתוצאה מהצטברות הדרגתית של הפלאק הדנטלי, שנוצר כאשר חיידקים נדבקים לשיניים ומתערבבים עם רוק ושאריות מזון.
היווצרות האבנית היא תהליך טבעי, אך ללא טיפול מתאים, היא עלולה להוביל לבעיות בריאותיות משמעותיות בחלל הפה.
סיבות להיווצרות אבנית בשיניים
הסיבות להיווצרות אבנית בשיניים מגוונות. היגיינת פה לקויה היא הגורם המרכזי, אך גם תזונה עשירה בסוכרים ופחמימות, עישון, ואפילו גורמים גנטיים יכולים להשפיע על קצב היווצרות האבנית. חשוב להבין שגם אנשים המקפידים על היגיינת פה טובה עשויים לסבול מאבנית, שכן הרכב הרוק והנטייה הגנטית משחקים תפקיד משמעותי.
סימנים וסימפטומים של אבנית בשיניים
ישנם מספר סימנים וסימפטומים עיקריים שיכולים להעיד על הימצאות אבנית בשיניים:
- הצטברות של רובד צהבהב או חום על פני השן, במיוחד קרוב לקו החניכיים
- ריח רע מהפה (הליטוזיס) שאינו חולף לאחר צחצוח שיניים
- דימום מהחניכיים בעת צחצוח שיניים או שימוש בחוט דנטלי
- נפיחות, אודם או רגישות בחניכיים
- רגישות מוגברת של השיניים לחום, קור או מתיקות
- תחושת חספוס על פני השן בעת העברת הלשון
חשוב לציין כי לעתים אבנית יכולה להיווצר מתחת לקו החניכיים ולא תהיה גלויה לעין, ולכן מומלץ לבצע בדיקות שיניים תקופתיות אצל רופא השיניים לצורך זיהוי מוקדם.
לקריאה נוספת: שחיקת שיניים – ברוקסיזם
מהן ההשלכות של אבנית בשיניים?
ההשלכות הבריאותיות של אבנית בשיניים יכולות להיות משמעותיות. מעבר לבעיות אסתטיות, אבנית יכולה להוביל ל:
- דלקת חניכיים (Gingivitis) – מצב של דלקת והאדמה של רקמות החניכיים, הנגרם על ידי הצטברות חיידקים באבנית. ללא טיפול מתאים, דלקת החניכיים עלולה להתקדם ולהוביל למחלת חניכיים חמורה יותר.
- מחלת חניכיים (Periodontitis) – התקדמות של דלקת החניכיים, הגורמת לנזק בלתי הפיך לרקמות התומכות של השן, כולל הרס עצם המכתשית. מחלת חניכיים עלולה לגרום לניידות השיניים ואף לאובדן שיניים.
- נסיגת חניכיים – הצטברות אבנית לאורך זמן עלולה לגרום לנסיגה של רקמת החניכיים, חשיפת שורשי השיניים ויצירת רגישות מוגברת.
- ריח רע מהפה – הימצאות אבנית ודלקות בחניכיים יכולות לגרום לריח רע ועקשן מהפה.
- סיכון מוגבר למחלות כרוניות – מחקרים הראו קשר בין מחלות חניכיים לבין תחלואה במחלות סיסטמיות, כגון מחלות לב וסוכרת.
- כתמים על השיניים – אבנית, במיוחד אצל מעשנים או בחשיפה לחומרים מסוימים, יכולה לגרום לכתמים על השיניים ולפגוע במראה האסתטי.
לאור הסיכונים הבריאותיים הנרחבים הכרוכים בהימצאות ממושכת של אבנית בשיניים, חשוב להקפיד על היגיינת פה קפדנית ולהסיר את האבנית באופן שגרתי, על מנת לשמור על בריאות הפה והגוף כולו.
כיצד ניתן למנוע היווצרות אבנית בשיניים?
ישנם מספר הרגלי היגיינת פה יומיים שיכולים לסייע במניעת היווצרות אבנית על השיניים:
- צחצוח שיניים פעמיים ביום במשך שתי דקות בכל פעם, עם מברשת שיניים רכה ומשחת שיניים עם פלואוריד.
- שימוש בחוט דנטלי או קיסמי שיניים לניקוי המרווחים שבין השיניים, לפחות פעם ביום.
- שימוש במי פה אנטיבקטריאלי לאחר הצחצוח, לסיוע בהרג חיידקים ומניעת הצטברות הרובד החיידקי.
- שמירה על תזונה מאוזנת ודלה בסוכרים ופחמימות, שכן אלו מהווים מזון לחיידקים היוצרים את הפלאק.
- הימנעות מעישון, אשר מגביר את הסיכון להיווצרות אבנית ומחלות חניכיים.
שילוב של הרגלים אלו לתוך שגרת היגיינת הפה היומית, לצד ביקורי תחזוקה קבועים אצל רופא השיניים, יכול למנוע או למזער משמעותית את היווצרות האבנית על השיניים.
טיפול באבנית בשיניים
הטיפול באבנית בשיניים מתבצע במרפאת השיניים על ידי רופא שיניים או שיננית, ומשלב מספר שלבים מרכזיים. תחילה, משתמשים במכשיר אולטרסוני הפועל על תדרים גבוהים שמטרתו לשבור את האבנית מהשיניים ומהחניכיים בצורה יעילה וללא כאבים. לאחר מכן, הרופא או השיננית משתמשים בכלים ידניים דקים להסרה יסודית של שאריות האבנית שנותרו במקומות שקשה להגיע אליהם, במיוחד מתחת לקו החניכיים.
לאחר הסרת האבנית, מבצעים ליטוש של פני השן במטרה להחליק את המשטחים ולמנוע הצטברות מחודשת של פלאק ואבנית. בתום הטיפול, לעיתים ממליצים על שימוש במשחות מיוחדות או מי פה המכילים חומרים שמונעים הצטברות חוזרת של אבנית.
לקריאה נוספת: הקצעת שורשים
מה התדירות המומלצת לניקוי אבנית אצל רופא השיניים?
התדירות המומלצת לניקוי אבנית אצל רופא השיניים היא בדרך כלל פעמיים בשנה, כלומר כל שישה חודשים.
עבור אנשים עם נטייה מוגברת להצטברות אבנית, כמו מעשנים, אנשים עם מחלות חניכיים או סוכרת, ייתכן שיהיה צורך בביקורים תכופים יותר, כל שלושה עד ארבעה חודשים.
ניקוי אבנית קבוע חשוב למניעת בעיות חמורות כמו דלקת חניכיים, מחלת חניכיים מתקדמת (פריודונטיטיס) או נסיגת חניכיים, ולכן חשוב להקפיד על לוח זמנים קבוע של ניקוי מקצועי לצד שמירה על היגיינת פה יומיומית בבית.
האם אבנית בשיניים יכולה לגרום לכאבים?
אבנית בשיניים יכולה לגרום לכאבים, בעיקר אם היא אינה מטופלת בזמן. האבנית מצטברת לאורך זמן על השיניים והחניכיים וגורמת לגירוי ודלקת ברקמת החניכיים, מה שעלול להוביל לדלקת חניכיים. דלקת זו גורמת לכאבים, נפיחות ודימום.
במקרים מתקדמים יותר, האבנית עלולה לגרום למחלת חניכיים מתקדמת, שבה הכאב יכול להיות חריף יותר כתוצאה מהרס רקמות התומכות בשיניים.
בנוסף, הצטברות אבנית עלולה לגרום לנסיגת חניכיים, מה שיחשוף את שורשי השיניים ויגרום לרגישות וכאבים בעת אכילת מאכלים חמים, קרים או מתוקים. טיפול בניקוי אבנית בזמן יכול למנוע את הכאבים ולשמור על בריאות השיניים והחניכיים.
לסיכום
טיפול באבנית אינו רק עניין אסתטי – הוא חיוני לשמירה על בריאות החניכיים והשיניים ולהפחתת הסיכון למחלות חניכיים, כאבים ודלקות. ניקוי אבנית שגרתי, בשילוב עם שמירה על שגרת צחצוח יומיומית ושימוש בחוט דנטלי, יכול לסייע במניעת הצטברות האבנית ובשמירה על חיוך בריא ונקי לאורך זמן.
ככל שתקפידו על מניעת האבנית ולטפל בה בזמן, כך תוכלו ליהנות משיניים וחניכיים בריאות יותר ולמנוע סיבוכים מיותרים בעתיד.
במרפאת פרפקשן אנו מתמחים במגוון טיפולי שיניים מתקדמים, וביניהם גם טיפולים וניקוי אבנית בשיניים. לייעוץ או קביעת תור במרפאה התקשרו עכשיו: 08-6770900