- הגדוד העברי 5 אשדוד
- א’-ה’ 08:00-19:00
- 08-6770900
ריקבון בשן נגרם על ידי רובד של חיידקים אשר נקרא פלאק. הפלאק מכיל חיידקים, וכאשר החיידקים האלו מתערבבים עם הסוכר אשר נמצא באוכל שאוכל האדם, הם יוצרים חומצה שאוכלת את השן. אם לא מטפלים בשן בזמן ובצורה נכונה, תווצר עששת חמורה אשר תגרום לשן להתרופף ולנשור, לכן חשוב להכיר את הגורמים לריקבון בשיניים והתסמינים של שן רקובה כך שתוכלו לדעת ממה להיזהר ומתי הגיע הזמן ללכת אל רופא השיניים.
שמירה נכונה על בריאות הפה תוביל לחיוך בריא יותר, שיניים וחניכיים בריאות יותר ותחושה כללית טובה יותר. לעומת זאת, כאשר השמירה על היגיינת הפה והשיניים לקויה, השיניים מתחילות להרקב, ניתן לראות שיניים שחורות וניתן לראות שן מתפוררת ממש, מה שגורם למחלות שיניים ופה, כאבים, קושי בלעיסה ומראה לא אסתטי כלל, לא כמו ציור של שן לבן ובוהק.
עששת, או שן בינה רקובה, מתייחסת לאזור פגום לצמיתות על פני השן. מכיוון שחלק מהחורים בשיניים לא יתגלו ללא תסמינים, חשוב מאוד לקבוע ביקורי שיניים קבועים, לפחות אחת לחצי שנה, אצל רופא השיניים שלכם. רופא שיניים יכול לזהות ולטפל בחורים מוקדם כדי למנוע את המשך הרקבון של השן.
במידה והשן לא מטופלת ויש בה חור אשר גורם לרקבון, הדבר יכול להשפיע בהדרגה על השכבות העמוקות יותר של השן. לכן, מלבד החורים עצמם, שיניים רקובות יכולות לגרום גם לכאבים קשים, רגישות לחום או לקור בשיניים, כתמים חומים או שחורים על השיניים, ריח רע שיוצא מהפה, טעם שונה ומוזר בפה, נפיחות של החניכיים ועוד.
חשוב להבין כי שיניים רקובות יכולות להיות לא רק אצל מבוגרים, אלא ניתן לראות גם ילדים עם שיניים רקובות. לכן, חשוב מאוד להקפיד עם הילדים שלכם על ביקורים קבועים אצל רופא השיניים, ובמידה ומתגלים שיניים רקובות אצל ילדים לפנות גם לטיפול חירום בכדי למנוע את המשך הכאבים והידרדרות המצב.
לקריאה נוספת: כאב בחניכיים מתחת לשן
שיניים רקובות של ילדים ומבוגרים יכולים להווצר מכמה גורמים שונים, וחשוב שתכירו אותם בכדי שתדעו כיצד להימנע מכך וכיצד לשמור על השיניים שלכם בצורה טובה יותר.
בין הגורמים הנפוצים ביותר לשיניים רקובות קיימים הגורמים הבאים:
הטיפול בשיניים רקובות הוא בדרך כלל זהה גם עבור שיניים רקובות לילדים וגם למבוגרים, והצלת השן היא מטרת הטיפול.
בשלבים המוקדמים של ריקבון השיניים, רופא השיניים ברוב המקרים יבצע טיפול פלואוריד לחיזוק השן. כאשר טיפול בפלואוריד אינו אופציה, רופא השיניים יכול להסיר חלקים רקובים של השן ולבצע סתימה דנטלית או כתר בשיניים כדי למלא חורים בשן ולסתום אותם. במקרים חמורים יותר ייתכן כי תצטרכו לבצע טיפול שורש ובמקרים של רקבון חמור לא תהיה ברירה אלא לעקור את השן ולהחליף אותה בתותבת או בשתל באמצעות השתלת שיניים.